Når man skal måle forskellige facadebehandlingers diffusionsåbenhed bruges 3 forskellige beregningsmetoder: PAM-værdi, Z-værdi og Sd-værdi.
Den modstand, som en konstruktion eller et materiale i en given tykkelse yder mod dampvandring udtrykkes i Danmark mest som PAM-værdi (power against moisture). Værdien omregnes fra my-tallet efter en bestemt formel.
Sd værdien er defineret i en tysk/europæisk norm DIN EN 1062, hvor sd står for “stromdichte”, altså tæthed for gennemstrømning. Tallet ses både som angivelse for diffusionsåbenhed for vanddamp vanddampdiffusion (Sd H2O) og for åbenhed mod kuldioxid (Sd CO2).
Sd værdien opgives i cm som den bredde stillestående luft, der har samme diffusionsmodstand som materialet ved en nærmere defineret lagtykkelse.
Da mange af de facadebehandlinger, der anvendes i Danmark, herunder specielt silikatmalinger, er produceret i Tyskland og Østrig, vil man ofte komme i en situation, hvor man får opgivet i Sd-værdi i stedet for den normale PAM eller Z-værdi.
Heldigvis følges beregningsmetoderne ad på samme måde som temperaturskalaerne Celcius, Fahrenheit, Réaumur og Kelvin. Og hvis de forskellige formler og omregninger koges ned, er det ikke så svært at komme fra den ene angivelse til den anden.
Udregningerne er vist nedenfor:
Sd-værdi
= PAM : 11,36364 eller
= Z-værdi : 5,68182
PAM-værdi
= Z-værdi x 2,08 eller
= Sd x 11,36364
Z-værdi
= PAM : 2,08 eller
= Sd x 5,68182