Svært at løse dansk radonproblem

For få byggefirmaer ved noget om radon-beskyttelse i Danmark – svenske håndværkere bruges i Danmark

Selv om den farlige gas fra undergrunden, radon, formodes at være til stede i mellem 25 og 27 procent af de fritliggende enfamilies-huse i koncentrationer, der overstiger grænseværdien, er det næsten umuligt at skaffe danske byggefirmaer eller håndværkere, der kan løse problemet.

Det mener både rådgiverbranchen på området, forskere og så de danske husejere, der ønsker at løse radonproblemet.

En af dem er en husejer i Allerød, som har henvendt sig til Licitationen med sin frustration.

Ingen løsning

- I 2009 undersøgte vi vores hus, og testen viste et alt for højt radonniveau, og det ville jeg jo gerne have gjort noget ved. Men det har været umuligt for mig at finde frem til et firma, der kan løse problemet for mig, Der er mange, der gerne vil lave undersøgelser og målinger til mange penge. Men løsningen på problemet i vores hus er ikke dukket op, fortæller husejeren.

Hendes hus er næsten 100 år gammelt og har meget lidt beskyttelse mod undergrunden – et lerstampet gulv, brædder og isolering. Men hun har endnu ikke fundet nogen, der vil sige, at de kan løse problemet, og det bekymrer hende.

- Min familie er lidt irriteret over. at jeg lufter ud så ofte, men det kan jeg ikke lade være med, siger hun til Licitationen.

Hos det rådgivende ingeniørfirma Niras, kan en af deres specialister på området nikke genkendende til problemet.

- Vi rådgiver om denne problematik og har mange års erfaring, og vi har samme oplevelse. Der er viden blandt andet hos os omkring både målinger og konstatering af radon, men der mangler viden og erfaring omkring den praktiske udførsel og fjernelse af problemet, siger projektleder og ingeniør hos Niras, Jesper Bruun Petersen.

Han mener, at Danmark er bagefter inden for radon, og han kan godt forstå Allerød-borgerens frustration.

- Mange, som ønsker at gøre noget ved deres indeklima på dette område, kan ikke finde frem til en løsning, der garanterer, at problemet bliver løst. Og det er meget negativt, da netop radon påviseligt er farlig i visse mængder, og det er der mange husejere, der er udsat for, siger han.

Svenskerne kan

Jesper Bruun Petersen fra Niras fortæller, at der er svenske håndværkere, der opererer i Danmark inden for dette område, da byggebranchen og myndigheder i Sverige er meget længere fremme på dette område.

En af årsagerne er, at den naturlige radonforekomst er større i Sverige, og derfor har man fra oven af organiseret et beredskab, der har sikret trænede håndværkere til dette område, og så er myndighederne bevidste om problematikken.

Blandt andet kan man ringe til kommunen, hvis en husejer har et problem.

Mere uddannelse

En af de førende forskere i Danmark inden for radon, er seniorforsker ved SBi, Torben Valdbjørn Rasmussen.

Han er enig i, at Danmark mangler radon-ekspertise i det udførende led i forbindelse med den eksisterende boligmasse.

Han mener dog, at byggefirmaer i forbindelse med nybyggeri er godt med, hvilket betyder, at de nye huse oftest er sikret mod gassen fra undergrunden.

Torben Valdbjørn Rasmussen synes, at det er en god ídé med en mere generel uddannelse eller efteruddannelse målrettet eksempelvis håndværkere eller byggefirmaer, der vil kaste sig over radon-beskyttelse i byggeri. Men samtidig mener han også, at det er svært.

- Der er og har ikke været den store opmærksomhed og interesse fra de private husejeres side. Derfor er det svært at målrette sig dette område, da der måske simpelthen ikke er nok aftagere af håndværkerydelser inden for radonbeskyttelse, siger han,.Han mener dog, at området bør tages alvorligt, og at problemet med radon er for overset i Danmark.

- Radon er en af de eneste indeklima-faktorer, som vi ved kan give kræft. Og derfor er det et emne, som husejere bør tage alvorligt. Vi ved, at radon er sundhedsskadeligt, og at risikoen for at udvikle radonrelateret lungekræft øges med mængden af radon i indeklimaet, siger Torben Valdbjørn Rasmussen til Licitationen.

Breinholm Gruppen ApS

Brylle Industrivej 4

DK 5690 Tommerup​

Telefon: (+45) 44 224 224

CVR: 34219443

E-mail: mail@isoleringdanmark.dk

facebook link     Følg os på Facebook

link til kort   Find os på kortet her